Perkataan "CHEVON" berasal daripada perkataan Perancis bagi daging dan hidangan yang berasal daripada anak kambing muda berumur di antara 6 - 9 bulan yang berkualiti tinggi. Manakala "CABRITO" pula merujuk kepada anak kambing yang masih menyusu berumur 4 - 8 minggu.
Chevon dan juga Cabrito merupakan satu makanan istimewa di negara Perancis dan Eropah sejak beribu tahun yang lampau.
Daging kambing dikenali sebagai "natural occuring health meat". Ramai di antara kita yang mempunyai tanggapan yang salah mengenai daging kambing terutamanya dari segi kandungan kolestrol.
Mengikut Dr. Peter J. D'Adamo - daging kambing adalah amat sesuai untuk orang yang mempunyai darah jenis 'O', 'B' dan 'AB' (75% rakyat Malaysia). Mungkin ramai di antara kita yang tidak mengetahui bahawa 63% daripada daging merah yang dimakan di dunia ialah daging kambing di mana 95% daripada negara-negara di dunia adalah penggemar utama daging kambing. Daging kambing digunakan ebagai sebahagian dariapda menu harian di negara-negara Timur Tengah, Mediterranean, Afrika, Australia, Amerika Tengah dan juga Asia.
Jenis-jenis kambing
No comments:
Post a Comment